Bussar - KLT

Bussar

Här hittar du information om våra olika bussar.

Rasken

bild på våra gula stora bussar Rasken

Trafiken med Rasken-bussarna knyter ihop länets större orter och är grunden i för de längre resorna. Bussarna har plats för ca 50 st sittande resenärer och har en högre komfort än övriga landsbygdsbussar. Alla Rasken-bussar har bälten och alkolås. Merparten av Rasken-bussarna drivs av ett fossilfritt bränsle baserat på raps.

I Rasken-bussen finns:

  • mer bekväma stolar, mer benutrymme
  • fällbara stolsryggar
  • toalett ombord
  • luftkonditionering
  • rullstolslift vid bakdörren. Liften ska klara en standardrullstol (universellt bruk) med mått upp till 1200 mm längd x 700 mm bredd. Liften ska klara en vikt, inkl den funktionshindrade, på 300 kg. 
  • plats för barnvagn eller rullstol/rollator i bussens mittparti. Rullstolsplatsen klarar en standardrullstol med samma maxmått som ovan nämnts vad gäller liften. Se skiss via länken uppe till höger. Det är viktigt att rullstolen förankras med fyra spännband. Pga. sämre stabilitet kan inte elrullstol med styre (elscooter) tas med ombord.
  • 2 st informations- och reklammonitorer

Övriga landsbygdsbussarbild på våra övriga gula bussar

Utöver Rasken finns flera olika modeller av landsbygdsbussar. De varierar lite i storlek men gemensamt för dem alla är trepunktsbälten, lift och alkolås. Samma förutsättningar för rullstolar, elrullstolar och liknande hjälpmedel är samma som för Rasken.

  • Mindre buss med plats för 30 sittande. Fordonet har låggolv och en rullstolsplats. Dessa bussar trafikerar ofta kortare sträckor inom kommunen. Utgör till exempel en stor del av länets skolskjutstrafik. Flertalet körs på fossilfritt bränsle baserat på raps eller miljödiesel i kombination med den främsta avgasresningsutrustningen. 
  • Normalstor buss med plats för cirka 50 sittande. Fordonet har låggolv, lågentré eller lift och en rullstolsplats. Dessa bussar trafikerar ofta kortare sträckor, resor inom och över kommungränser. Flertalet av dessa bussar körs på fossilfritt bränsle baserat på raps alternativt miljödiesel i kombination med den främsta avgasresningsutrustningen.
  • Större bussar (dragspelsbussar) med plats för minst 60 sittande. Har låggolv, lågentré eller ramp/lift och plats för en rullstol. Används främst då många reser samtidigt. 

Stadsbussbild på blå stadsbuss

Vi kör stadstrafik i Kalmar, Oskarshamn och Västervik.
Bussarna har plats för drygt 30 sittande resenärer och två rullstolar. Avseende rullstolar och liknande hjälpmedel gäller samma förutsättningar som för Rasken-bussarna ovan. Bussen har en bred mittgång i den främre delen och kan sänka insteget vid framdörren. En ramp kan läggas ut vid mittdörren, för att underlätta på- och avstigande för resenärer med funktionsnedsättning.

Bussarna är utrustade med hållplatsutrop och display
 som medelar nästa hållplats i ljud och text. Alkolås finns, inte bälten.

Merparten av stadsbussarna i länet körs på fossilfritt bränsle. Över hälften av bussarna i Kalmar stad drivs med biogas och bussarna i Västervik resp Oskarshamns stad drivs helt med ett rapsbaserat bränsle. 

NärtrafikbussBild på blå närtrafikbuss

Fordonen omfattar både minibussar och personbilar. Flertalet av minibussarna har låga insteg eller ramp med plats för 8-20 personer. Läs mer om Närtrafiken här

 

Information om mått för standardrullstol

Ladda ner skiss och mått på standardrullstol enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/85/EG.