Bra att veta inför resan

Är du ny kollektivtrafikresenär och ska resa med buss eller tåg för första gången i Kalmar län? Här har vi samlat den information som kan vara bra för dig att känna till inför resan. 

Klicka gärna på länkarna för att få veta mer om avsnitten som beskrivs. 

Hitta och köp resa i vår app

Med Kalmar Länstrafiks app MobiTime kan du planera och köpa dina resor till hela södra Sverige. 

  • För Android - Ladda ner från Google Play
  • För iPhone - Ladda ner från App store

Läs mer om mobilappen MobiTime här.

Blå stadsbussar

Våra blåa bussar kör i länets tre största städer; Västervik, Oskarshamn och Kalmar. Alla bussar har låga golv, vilket gör det enkelt att stiga på även för dig som har med barnvagn, rullstol, bagage eller liknande.Läs mer om våra biljetter här. 

Gula landsbygdsbussar

Våra gula bussar kör mellan orter i Kalmar län. Några av dem kallas för Rasken och fungerar oftast som en form av Expressbuss med färre stopp. Läs mer om våra biljetter här. På våra Raskenbussar finns fritt trådlöst internet, WiFi. Du söker enkelt upp vårt nätverk som heter ”Min Buss”.

Kustpilen

Kustpilen kör mellan Kalmar – Linköping och Västervik – Linköping. Kustpilen är handikappanpassat och erbjuder servering ombord. Vid varje sittgrupp finns eluttag och tåget har även en 1:a klass-vagn. Läs mer om Kustpilen här.

Öresundståg

Öresundstågen är grå till färgen och kör mellan orter inom Sydsverige och över Öresundsbron till Danmark. Öresundstågen är handikappanpassade samt erbjuder eluttag vid varje sittgrupp. Öresundstågen har tysta kupéer där mobiltelefoner ska vara avstängda och samtal inte förs. Det finns också en 1:a klassvagn, som du kan sitta i om du köpt 1:a klassbiljett. Läs mer om Öresundstågen här. 

Krösatåg

Krösatågen är gula och vita till färgen och kör mellan Kalmar, Smedby, Örsjö, Nybro och Emmaboda. Tågen är handikappanpassade och erbjuder eluttag vid varje sittgrupp. Läs mer om Krösatågen här. 

Närtrafik

Närtrafik erbjuds främst i områden där den linjelagda trafiken går mer sällan eller inte alls. Resorna görs med mindre fordon. Du behöver alltid förbeställa resorna via vår kundtjänst. Tiderna i tidtabellerna är cirka-tider. Läs mer om Närtrafiken här

Om ni är en grupp på fem personer eller fler behöver du anmäla resan till KLT. Anmälan kan du göra via när som helst via  Mina Sidor genom att skapa ett Företagskonto, alternativt ringa vår kundtjänst på 010 - 21 21 000. 

Vi behöver ha in er anmälan senast fem arbetsdagar innan avresa.

Byten under resan

Om du ska resa vidare med annan buss/tåg ska du säga till föraren eller tågvärden i god tid för att garantera att bytet fungerar.

När du kommit fram till sista hållplatsen har du en timme på dig att byta till en annan tur. Om du åker en resa med Kalmar central som sista hållplats och kliver av innan centralen har du därmed lite längre tid på dig att byta än en timme. Bytestiden på 1 timme börjar i detta fall inte gälla förrän det klockslag då bussen väntades ankomma centralen.

Att resa under högtider

  • Påskafton infaller alltid på en lördag och trafikeras som lördag.
  • Midsommarafton trafikeras som lördag. 
  • Jul- och nyårsafton trafikeras som lördag. 
  • Julafton är kvällstrafiken inställd enligt anvisning i respektive tabell. 
  • Helgdagar (röda dagar) trafikeras alltid som söndag.
  • För övriga helgdagar, kontrollera gärna respektive tidtabell.

På busshållplatsen

När du står vid hållplatsen, ska du tydligt visa för föraren att du vill åka med bussen. Då det är mörkt ute eller om det är dålig sikt på vägen, underlättar du mycket för föraren (och dig själv!) om du använder reflex. Om du inte har en reflex i fickan, använd baksidan på KLT:s kortfodral. Du kan också, där det finns, använda våra Buss-LEDlampor. Läs mer om Buss-LED samt se vart de finns här.