Premiär för de nya bussarna! - KLT

Premiär för de nya bussarna!

13:22, 2017-06-02

Skiftet av de nya bussar har nu startat! Trafiken i och kring Kalmar är först ut. Den 21 augusti skiftas övriga bussar i länet.

I stort sett 400 st bussar, stora som små, ska ersätta de gamla bussarna under en tämligen begränsad tid. Mycket ny teknik ska fungera och en hel del utrustning från de gamla bussarna ska flyttas till de nya fordonen. Vi hoppas att du ska känna och uppleva något nytt till:sammans med oss.

Nu kan förstås mycket hända under denna intensiva övergångsperiod. Till exempel kan skyltningen eller informationen ombord behöva trimmas in. Vi ber om ditt överseende ifall något trasslar inledningsvis.

Här nedanför kan du läsa mer om vad som kommer att finnas på de nya bussarna, samt vilka trafikförändringar som sker. Men det bästa sättet att uppleva allt nytt är så klart på bussen, till:sammans med oss!

Mer surf på bussen

Vi inför nu gratis wi-fi på ännu fler bussar. Nu kommer det att finnas på fordon som tar 8 passagerare eller fler. Perfekt för dig som vill surfa, jobba eller plöja tv-serier!

Ladda batterierna ombord

Nu kommer du att kunna ladda mobilen eller surfplattan på alla bussar. Usb-uttag kommer att finnas vid varje stolspar!

Barnstolar - trygghet för de minsta

På varje expressbuss som bl a trafikerar kommunhuvudorterna och de större trafikstråken, kommer det att finnas två barnstolar.

Hjärtstartare räddar liv

Vid ett hjärtstopp är varje sekund viktig. Därför kommer det finnas hjärtstartare med tydliga instruktioner på varje KLT-buss.

Håll morgonmötet på bussen

I alla expressbussar kommer det att finnas en stolsgrupp med fyra stolar och ett gemensamt bord. Bekvämt för er som vill resa tillsammans!

Känn igen din linje i stadstrafiken!

Stadsbussarna i Kalmar, Oskarshamn och Västervik får särskilda linjefärger, som visas i bussens destinations- och linjenummerskylt, samt på hållplatser, tidtabeller m.m. Det blir lättare för dig att se och känna igen just din linje! Stadsbussarna kommer ha samma dekor som alla andra KLT-bussar.

Färg Kalmar Färg Västervik Färg Oskarshamn
Röd linje(röd) Linje 401 Röd linje(röd)  Linje 1 Röd linje(röd)  Linje 701

Blå linje
(blå)

 Linje 402 Blå linje

(blå)

 Linje 2 Blå linje
(blå)
 Linje 702

Gul linje

(gul)

 Linje 403

Grön linje

(grön)

 Linje 5

Grön linje

(grön)

 Linje 710

 Lila linje

(lila)

 Linje 404

 Gul linje

(gul)

 Linje 10    

 Grön linje

(grön)

 Linje 405        

Orange linje

(orange)

 Linje 411        

Grå linje

(grå)

 Linje 421/422        


Cykelhållare på landsbygdsbussar

Vi vill göra det enklare för er som vill resa miljövänligt till och från busshållplatsen. Därför har alla landsbygdsbussar cykelhållare bak på bussen, med plats för fyra cyklar.

Bättre busskänsla - högre komfort och tillgänglighet

De nya expressbussarna får en ännu högre komfort, med bland annat fällbara ryggstöd, bättre ljudisolering och bekvämare toalett. Det kommer även att finnas bagageutrymmen på alla expressbussar. Vi tillgänglighetsanpassar också samtliga KLT-bussar med lift, ramp eller låggolv, samt minst en plats för rullstol på bussen.

Ännu snyggare bussar, chaufförer och resekort

Alla våra fordon får nu en ny design, med den välkända, pigga KLT-gula färgen som kompletteras med varmt och tryggt landstingsrött. Denna design kommer du också hitta på Resekorten och Skolkorten. Vi inför även en gemensam KLT-uniform som gör alla våra chaufförer ännu stiligare.

Tydligare trafikinformation

Vi installerar trafikinformationsskärmar i alla KLT-bussar. Dessa visar bland annat kommande hållplatser, bytesinformation i realtid, trafikhändelser och störningar, samt KLT- och landstingsinformation. Det kommer även att vara hållplatsutrop ombord, samt destinationsutrop ut mot hållplats och väntande passagerare.

Säkrare resa med trepunktsbälten, bälteskuddar och alkolås

Trepunktsbälte är en effektiv livräddare. Dessa finns vid alla sittplatser på alla KLT-bussar, förutom i stadsbussarna. På bussarna finns också två bälteskuddar att använda. På samtliga KLT-bussar finns också alkolås för chaufförer.

Fossilfritt för bättre miljö

All KLT:s busstrafik blir nu 100% fossilfri! Majoriteten av fordonen körs på biogas, främst i kommunerna längs E22 samt i delar av södra Öland. Övriga fordon körs på fossilfri syntetdiesel (HVO). Biogasdepåer anordnas i Kalmar, Mönsterås, Oskarshamn, Västervik och Mörbylånga. På samtliga dessa ställen ges också allmänheten en möjlighet att tanka biogas.

Infotainment på stadsbussarna

På våra stadsbussar kommer det att finnas särskilda så kallade infotainmentskärmar, med bland annat reklam, information, nyheter och evenemangstips.