Chatten, 2013-03-15

12:14Moderator - Veckans chatt är nu stängd. Stort tack för din medverkan under denna chatt. Fredagschatten är tillbaka fredagen den 22 mars mellan 10-12. Välkommen åter!
12:13mickael frågar:
1

- Med den nya stadstrafiken ni nu planera genomföra i augusti nämns inget om någon ändrad sträcka för linje 402,404 eller 412.Kommer det bli någon trafik i framtiden,möjligtvis närtafik för stensö,ängö,lindö,björkenäs,trekanten,algutsrum och skogsby.Men jag kanske tar en titt på utställningen så får jag nog veta mer annars ser det rätt bra och spännande ut.
KLT svarar:
- Du är varmt välkommen på något av våra informationmöten nästa vecka! Kortfattat så gäller följande för de linjerna du nämner:
402 - utvecklas, till att gå ungefär en gång i kvarten mellan Smedby och Kalmar central. Boende i Smedby kommer alltså att ha fler avgångar att välja mellan för att ta sig till och från Kalmar än tidigare. Ny ändhållplats blir dock Kalmar central.
404 - kommer att utökas på framför allt kvällstid så att den kommer att gå lika länge som den övriga trafiken, vilket ger fler och bättre resmöjligheter till och från Färjestaden och Öland.
412 - läggs ner men kommer att trafikförsörjas av de nya linjerna, den nya ringlinjen samt linje 411 som kommer att ha samma sträckning som "gamla" linje 412.

Vad roligt att du tycker det låter spännande. Det kommer innebära många förbättringar inom stadstrafiken, bla vad gäller fler och snabbare turer samt fler bytespunkter.

Om du på vår hemsida går in på Tidtabeller - Kalmar - Närtrafik så kan du läsa hur Närtrafiken går mer exakt inom Kalmar stad. Vi håller på att utvecklar vår Närtrafik, så att fler ska kunna få tillgång den (inklusive Skogsby). Detta är förhoppningsvis klart någon gång under året.
11:50Nyfiken frågar:
3

- Ni jobbar på problemet säger ni, men det har ni ju gjort i tre år nu utan framgång?
Dessutom hintar ni om ett nytt biljettsystem om bara några år...
Att programmera om mjukvaran så man kan använda två olika resekort på bussen för att betala en resa är ju inte hjärnkirurgi precis... Det gamla systemet klarade ju av det t.om.
KLT svarar:
- Det har blivit mer angeläget nu att lösa frågan, eftersom öppettiderna på våra försäljningsställen numera är väldigt begränsade.
11:48Pendlaren frågar:
1

- Hörde någon säga att om man köper ett 30-dagarskort Kalmar-Karlskrona får man åka via kustbussen samt via Emmaboda?

Om man nu bor i Nybro, får man köpa det då, då man ibland åker till Karlskrona och ibland bara till Kalmar? Det är ju ändå hela sträckan som man har köpt? Borde man inte få åka hur man vill på den sträckan då? det var någon som sa att man inte fick göra så.
KLT svarar:
- Det du pratar om är Sydtaxekortet, som gäller över länsgräns. Det kan du som du skriver åka på från Kalmar till Karlskrona, med t.ex. linje 500 via Kalmar eller via Emmaboda. Om du vid något enstaka tillfälle väljer att avbryta din resa i Kalmar är det ok.
11:39carina frågar:
1

- oki då vet jag tack
KLT svarar:
- Vad bra! Trevlig resa.
11:36carina frågar:
1

- går den lika ofta hem med då
KLT svarar:
- Det beror vilka tider du menar. Det är ett par avgångar som inte går på lovdagar, men detta står specificerat i tidtabellen, dagarna är då märkta med ett S. Tider som går som vanligt är t.ex. 15.45 (ej fredagar) samt 16.39.
11:31Algutsrumsbo frågar:
1

- För att komma till busshållsplatsen, måste vi passera över 136:an. Snart är det dags igen för sommartrafiken och då är det oerhört farligt att passera över vägen! Det kommer bilar hela tiden från bägge håll! Det är 70 km/tim och det går väldigt fort! När det är som mest trafik kan du få stå 10 min, innan du kan SPRINGA över vägen! Ni måste ta ert ansvar NU innan något händer! Dessutom kan det inte vara så många minuter att vinna på att INTE köra in till Algutsrums kyrka! Eller är minuterna viktigare än säkerheten för att rädda liv!OROLIG!!!
KLT svarar:
- - Ja - vi jobbar med frågan tillsammans med Trafikverket och Kommunen för att hitta en säkrare lösning. Det finns en utredning som Trafikverket håller i - att hitta en säker övergång, antingen en tunnel eller flytta hållplatserna eller liknande. Utredningen pågår som sagt och vi har tyvärr inget besked om när den är klar.
11:31Algutsrumsbo frågar:
1

- Frågan var alltså om ni har något på gång ur säkerhetssynpunkt. !
KLT svarar:
- Ja - vi jobbar med frågan tillsammans med Trafikverket och Kommunen för att hitta en säkrare lösning. Det finns en utredning som Trafikverket håller i - att hitta en säker övergång, antingen en tunnel eller flytta hållplatserna eller liknande. Utredningen pågår som sagt och vi har tyvärr inget besked om när den är klar.
11:25carina frågar:
1

- går bussarna som vanligt mellan broakulla emmaboda när barnen har påsklov vecka 14
dvs på mirgonen 8.15
hittar ej nåt om det i tidtabellen
KLT svarar:
- Ja, den går som vanligt vecka 14, kl. 8.15!
11:19sus frågar:
1

- vem tömmer papperskorgarna vid hållplatserna? den i kåremo,mot kalmar har varit full ett bra tag..
KLT svarar:
- Det är väghållaren, antingen Trafikverket eller kommunen.
11:17nyfiken frågar:
2

- De förladdade 200:- reskassekort som nu säljs i livsmedelsbutiker gissar jag kommer att vara ett alternativ för den äldre generationen utan betalkort som fortfarande kör kontant.
Men när man har provat dessa en stund så märker de snart att de kommer att få en summa kvar på kortet som de inte kan utnyttja.
De går inte att återladda i butiken, och inte på bussen med kontanter, så då är man förvisad till de usla öppettider som resecentrum fortfarande erbjuder?
När "Stina" har 5 reskassekort kvar med 24:- på varje och resan kostar 25:- kommer hon att tröttna, tror ni inte det?
KLT svarar:
- Vi är medvetna om problemet och arbetar med att hitta en lösning!
11:15nyfiken frågar:
2

- Länstrafiken i Kalmar län är överlägset dyrast i landet, om man tittar på vad varje resa kostar. Här i länet kostar en resa i snitt nästan 82 kronor. Näst dyrast är Västerbotten där varje resa kostar drygt 57 kronor.
Detta enligt Lars Annerberg på bussbranschansens riksorganisation som har jämfört alla länstrafikbolag har svårt att förstå varför just Kalmar län sticker ut så mycket.

Vad är eran förklaring?
KLT svarar:
- Vi på KLT har till Branchorganisationerna och till företaget Trafikanalys påpekat att det finns anledning att hitta modeller som jämför länen på samma sätt. Vissa län har full kostnadstäckning på vissa trafikområden, t.ex. skoltrafik, medan andra inte gör samma beräkning. Kostnadsbetäckningen är hos oss ca 43%, vilket kan jämföras med andra län. Vi vill gärna att alla län redovisar på samma sätt, så resultatet blir jämförbart.
11:08nyfiken frågar:
3

- Stänger Bussgods i Oskarshamn om en månad eller har ni hittat en ny entreprenör?
KLT svarar:
- Det kommer inte att stänga, det kommer förmodligen att flyttas till ett annat ombud. Det är inget klart i dagsläget, men vi informerar om detta så fort vi vet på vår hemsida.
11:01Linnea frågar:
1

- Hej. Hur gör vi som bor i Mönsterås kommun nu när Resecentrum är stängt och om man måste fylla på reskassan? om man enbart har kontanter och bara 100kr o ladda det för??
KLT svarar:
- Fram till den 27 mars får vi hänvisa dig till något av våra Reskassaombud eller i Quickomaten, där du kan köpa Reskassa för 200 kr. Eller betala med bankkort på bussen. Detta gäller endast under en begränsad period, tyvärr blev det ett uppehåll från det att vårt tidigare ombud stängde till det att vårt nya ombud öppnar. Vi hoppas du kan köpa din Reskassa på något av ovan alternativ, för en hundralapp till. Eller kan du också köpa en Mobil biljett, så är nästan lika billig som Reskassan. Från och med 27 mars kan du återigen fylla på din Reskassa med 100 kr i kontanter.
10:53Pendlaren frågar:
1

- Vill rätta 10.02 svar. Om man endast har reskassa på sitt reskort går det ej att begära ut inspektionskvitto från valideringsmaskinen. Denna funktion funkar endast om man har en befintlig produkt sedan innan. Så tyvärr bara 2 ställen man kan göra detta i nuläget :)
KLT svarar:
- Du har helt rätt. Eftersom Reskassan inte kan användas i Perrongalidatorerna, så kan den heller inte läsas av där. Produkter som går att valideras i PV kan däremot läsas av där. Vi ber om ursäkt för vårt tidigare skrivfel!
10:27Malin frågar:
1

- tågbiljett till arlanda, svenska fotbollsförbundet ska ha bokat in den.
KLT svarar:
- Kontakta då KLT Resecentrum i Vimmerby, så kan de hjälpa dig. Ring 010 - 21 21 000 (menyval 2, tryck sedan 5).
10:18Malin frågar:
1

- Hej, jag undrar om det finns bokade biljetter som ska hämtas ut i eftermiddag i Vimmerby ?
KLT svarar:
- Vad är det för typ av biljett och var har du bokat dem?
10:16Farmor frågar:
1

- Alla chaufförer måste noga kolla ifall någon på eller avstigande behöver hjälp med barnvagn eller liknande. För en tid sedan skulle min svärdotter stiga av en buss från färjestaden till kalmar hon ramlade ner från de sista steget med dottern i famnen och vagnen framför sig! Chauffören såg i backspeglen men hjälpte inte till att lyfta ut vagnen!!
KLT svarar:
- Vi får beklaga att din svärdotter råkade ut för detta. Naturligtvis ska föraren hjälpa till om det behövs och om någon ber om hjälp. Säg gärna till vid påbörjan av resan att du/ni senare vill ha hjälp med barnvagn eller dyl. när du/ni kliver av så föraren är beredd.
10:12Malin Engström frågar:
1

- Hej, hur får jag ut bokade biljetter ?
KLT svarar:
- Vad är det för biljetter och vart befinner du dig?
10:07Emma frågar:
1

- Hej! Vi är några som skulle vilja ha en till hållplats Halltorp. Det finns redan två vi kan använda men de ligger någon km bort. hållplats Ekbacken och hållplats Halltorp vändplan. Vad krävs för att man ska kunna få upp en emellan dessa?
KLT svarar:
- Vi har ett formulär på vår hemsida Kundservice - Via telefon och webben, längst ner på sidan väljer ni ämne för ärendet alltså "Hållplats", där ni kan skriva in er önskan och förfrågan - så görs en undersökning enligt följande; Vad som bl.a. krävs för att anlägga en ny hållplats är att det är ett visst antal resande/dag på den linjen. Resandestatistik undersöks också från befintliga hållplatser och skulle det visa sig att behovet inte finns längre från en befintlig hållplats kan den eventuellt flyttas till nytt läge. Besiktning görs också i samråd med väghållaren (Trafikverket) angående trafiksäkerheten på platsen.
10:02Emme frågar:
1

- Hejsan varför kan man inte se hur mycket man har kvar på kortet?? hur ska man kunna hålla reda på det annars??
KLT svarar:
- Självklart kan du göra det, det finns tre sätt i dagsläget. Du kan antingen begära ut ett kvitto på bussen eller vid något av våra fasta försäljningsställen för att se ditt saldo. Du kan också skriva ut ett kvitto i en Perrongvalidator som finns vid Kalmar, Emmaboda och Nybro järnvägsstationer.
09:59Moderator - Nu är veckans chatt öppen. Välkommen med din fråga eller synpunkt.
13:33Moderator - Vill du chatta har du kommit rätt!
Fredagschatten är öppen fredagen den 15 mars, mellan klockan 10:00 och 12:00. Redan nu kan du ställa din fråga, men frågan kommer inte att visas i chatten förrän vi har svarat på den under chattens öppettider.
Välkomna!

Reseplaneraren

?
Trafikinformation  

Största trafikstörningarna:

  • Vi har just nu inga större trafikstörningar, vill du se alla trafikhändelser klicka på länken nedan.

Planerade trafikhändelser:

Trafikrelaterade länkar

  • Läget på vägar och i tågtrafiken hittas på Trafikverkets sida