Närtrafiken – en flexibel kollektivtrafik för alla

Närtrafiken är trafik som måste beställas innan avresa och är ett komplement till den linjelagda trafiken. Alla har rätt att åka med närtrafiken.

Närtrafiken körs med mindre bussar eller bilar för att vara både flexibel och miljövänligare. Alla har rätt att åka med närtrafiken. Närtrafiken finns tillgänglig i alla kommuner i Kalmar län och har ett gemensamt regelverk. Trafiken är därefter indelad i mindre områden och den kan fungera på lite olika sätt beroende på vart du bor. Likaså varierar antalet Närtrafikturer beroende på vart du bor, men grundutbudet är fem resmöjligheter/vecka.

För att se vad som gäller där just du bor, se under Tidtabeller. Klicka på det område du bor i och därefter på "Närtrafik".

Vem som helst får åka med Närtrafiken men är kanske speciellt ett bra alternativ för dig som har långt att gå eller svårt att ta dig till närmsta hållplats. Vart du kan gå på och gå av Närtrafikfordonet (liten buss eller bil) beror på vilken utformning Närtrafiken har där du bor. Det kan till exempel vara i nära anslutning till din bostad, vid en hållplats eller var som helst längs med en sträckning. Se detaljerad information nedan vad som gäller för tätort respektive landsbygd.

Kort fakta

 • Biljetterna i Närtrafiken kostar lika mycket som i övrig kollektivtrafik.
 • Precis som i linjetrafiken är Reskassan det mest prisvärda alternativet för att betala en enkelbiljett i Närtrafiken, men här gäller en kortlös Reskassa som bara kan laddas via telefon, när du beställer din resa, och som sedan skickas hem som faktura. Läs mer om den kortlösa Reskassan här.
 • Det går bra att betala med kontanter i Närtrafiken.
 • Väljer du att resa vidare med linjetrafiken får du information hur du betalar din fortsatta resa när Närtrafikresan beställs.
 • Ring 010 – 21 21 000 (menyval 3) för att beställa din resa. Vår kundtjänst är öppen nedanstående tider för att ta emot din beställning:
  Mån-fre 07-18
  Lör, sön, helgdag 08-17
 • Sällskapsdjur får ej medtagas.

Närtrafik i tätorten


Närtrafik i Nybro, Oskarshamn och Vimmerby tätort
 • Du beställer resan senast en timme före avfärd. För att se vilka dagar och tider du kan åka med Närtrafiken, se under Tidtabeller.
 • Du kan beställa obegränsat antal resor.
 • Du väljer var du vill gå på bussen:
  - Bli hämtad vid en bestämd mötesplats (exempelvis bostaden) om du befinner dig i Nybro eller Vimmerby tätort.
  - Bli hämtad vid en bestämd mötesplats (exempelvis bostaden) om du befinner dig i ett ”Närtrafikområde” i Oskarshamn, se karta i tidtabellen.

Närtrafik i Kalmar tätort (OBS! Ej Lindsdal, se separat info nedan)

I Kalmar tätort går Närtrafiklinjerna 421 samt 422. Dessa är både beställningsbara och linjelagda, vilket betyder att du både kan beställa din resa och bli hämtad vid t.ex. din bostad (om den ligger i ett "Närtrafikområde"), och/eller kan stiga på vid en hållplats samt längs med färdvägen. Linje 421 och 422 går efter en bestämd tidtabell men med generösa luckor mellan tiderna, för att de ska ha tid att hämta upp resenärer som beställt sin resa.

För att se vilka dagar och tider du kan åka med linje 421 samt 422, se information under Tidtabeller.   

 • Om du ska beställa din resa, måste du beställa senast en timme före avfärd.
 • Du kan beställa obegränsat antal resor.
 • Vid beställning av resa kan du bli hämtad vid en bestämd mötesplats (t ex din bostad) om du befinner dig i ett "Närtrafikområde" (se gulmarkerade områden i kartan i tidtabellen).
 • Precis som med vanlig linjetrafik kan du kliva på vid hållplatserna eller utmed färdvägen för linje 421 och 422. Då vinkar du till dig bussen, så stannar den så nära som möjligt där det är säkert att stanna.

Närtrafik i Lindsdal

Den 18 augusti 2013 lanserades Närtrafiken i Lindsdal. Den skiljer sig lite åt i sin utformning från annan Närtrafik då du enbart kan bli hämtad eller lämnad vid en Närtrafikhållplats utefter de yttre ringlederna runt Lindsdal, de tidigare hållplatserna för A-linjen samt B-linjen. Närtrafiken körs en gång i timmen, då resa är beställd, mellan kl. 08.45-17.00 måndag till fredag och ansluter till linje 401 vid Lindsdals centrum. 

För mer information samt se vilka hållplatser som kan trafikeras, se under Tidtabeller. 

Närtrafik på landsbygden

 • Du beställer resan senast två timmar före avfärd. För att se vilka dagar och tider du kan åka med Närtrafiken, se under Tidtabeller. Klicka på det område du bor i och sedan på "Närtrafik".
 • Du reser mellan landsbygden och närmaste större ort eller till/från anslutningar med linjelagd kollektivtrafik
 • Du kan beställa obegränsat antal resor.
 • Du blir upphämtad vid en bestämd mötesplats (t ex bostaden).
 • Lokal resa inom tätorten får endast ske om resan sker i anslutning till linjetrafik.

Miljösmart

Närtrafiken körs endast de sträckor som resenärer beställt att få åka. Därmed får vi en flexibel trafik med hög tillgänglighet som är ännu bättre för miljön.

Reseplaneraren

?
Trafikinformation  

Största trafikstörningarna:

Planerade trafikhändelser:

Trafikrelaterade länkar

 • Läget på vägar och i tågtrafiken hittas på Trafikverkets sida