Bra att veta vid resan

Klicka på den rubrik som du vill veta mer om:

 • Alkohol och rökning
  Det är inte tillåtet att dricka alkohol eller röka ombord på tågen, på bussarna, på stationerna, i väntsalarna eller i väderskydden.
 • Bagage
  Du får ta med handbagage och resväskor utan kostnad - under förutsättning att det inte stör andra passagerare. Om du har skrymmande bagage, kan Bussgods vara ett bra alternativ, se separat avsnitt om Bussgods.
  Större resväskor ska av säkerhetsskäl inte tas in i bussen, utan ska placeras i bagageutrymmet.
 • Barn/Skolungdom 7-19 år
  Barn som fyllt 7 år reser i kategorin Skolungdom och betalar endast 60% av vuxenpriset till vederbörande fyller 20 år. På 20-årsdagen är man inte längre skolungdom, utan vuxen. Skolungdomspriset gäller endast vid köp av enkelbiljetter.

  Två barn under 7 år reser gratis tillsammans med betalande vuxen resenär. Obs! Detta erbjudande kan ej kombineras med en Duo/Familj-biljett eller Sommarprodukt 1-dags. För övriga barn under 7 år, erläggs avgift som för skolungdom. Det kan vara svårt att avgöra barns ålder. Därför måste legitimation eller intyg kunna uppvisas vid biljettköp eller vid eventuell biljettkontroll.
 • Barnvagn, rullstol m m.
  För barnvagn som används för transport av barn samt för rullstol, rollator eller liknande uttages ingen avgift. Samtliga fordon är speciellt anpassade för resenärer med barnvagn, rullstol m m.
  För mer information om tillgänglighet på våra fordon, klicka här.
 • Byten
  Om du ska resa vidare med annan buss/tåg ska du säga till föraren eller tågvärden i god tid för att garantera att bytet fungerar.

  När börjar bytestiden på 1 timme att gälla?
  Vid ankomsten till sista hållplatsen i giltig tillzon ska det ligga en timme extra där man har rätt att byta. Om du åker en resa med Kalmar central som sista hållplats och kliver av innan centralen har du därmed lite längre tid på dig att byta än en timme. Bytestiden på 1 timme börjar i detta fall inte ticka förrän det klockslag då bussen väntades ankomma centralen. 

  Om det inte går en anslutning inom biljettens giltighetstid har du rätt att resa med nästa möjliga tåg eller buss.

  Åker du med Resekortet håller kortet självt reda på giltig bytestid och ser om du åker på fri övergång. Därför skall du alltid läsa av kortet i kortläsaren när du går på en ny buss/tåg. Spara alltid biljetten under hela resan!
 • Cyklar
  Om bussen har utrustning för cykel får en vanlig tvåhjulig cykel medtagas i mån av plats, en cykel per resenär. Priset för cykel är detsamma som för skolungdom. Skickas cykeln som Bussgods uttages avgift enligt Bussgodstaxan, se separat avsnitt om Bussgods. På Öresundståg och Krösatågen medtages cykel mot avgift. Priset för cykel är detsamma som priset för skolungdom. Tänk på att lösa cykelbiljetten innan du går ombord, eftersom ingen försäljning sker ombord på tågen. Placera cykeln på angiven plats i tåget.

  På tätortsbussar, Kustpilen-tåg, SJ-tåg  samt linje 500 Kalmar-Karlskrona-Kalmar finns däremot inte möjlighet att ta med cykel. Och cykelkärror är inte möjligt i någon av länets kollektivtrafik.
 • Hittegods/Kvarglömda saker 
  Kvarglömda saker eller tillhörigheter tas tillvara av respektive trafikföretag och återfås mot beskrivning. Om du inte vet vilket trafikföretag som kört vid just din resa, så kan KLT:s Kundtjänst (tel 010 - 21 21 000) eller våra försäljningsställen hjälpa till. Telefonnummer till försäljningsställena hittar du här.
 • Hundar och sällskapsdjur 
  Hundar, katter och andra sällskapsdjur får medfölja utan avgift om de inte stör andra passagerare. Föraren/tågvärden avgör detta. Husdjur som reser med ombord ska vara kopplade eller sitta i väska eller i bur.
 • Kontantfritt
  Det går inte att betala med kontanter ombord på våra bussar och tåg. Istället betalar du med Reskassa eller bankkort.
 • Kontrollavgift
  Då och då gör våra kontrollanter biljettkontroller på bussarna och tågen. Upptäcker vi att du åker utan giltigt färdbevis kräver vi dig på 1 000 kronor i kontrollavgift. Har du glömt ditt kort, måste du köpa enkelbiljett för aktuell sträcka. Spara alltid biljetten under hela resan!
 • Ledsagning och assistans
  Personer med funktionsnedsättning har rätt till assistans vid på- och avstigning och under resans gång. Behöver du ledsagning till och från tåg eller vid byten behöver du boka ledsagningen i god tid innan din resa.
 • Musik och ljud
  Elektroniska musikspelare eller musikinstrument får endast användas ombord om de inte stör andra resenärer.
 • Nattstopp
  Nattstopp innebär en möjlighet för en ensamåkande resenär att ensam få stiga av mellan två ordinarie hållplatser på befintlig linjesträckning (om trafiksituationen tillåter), där resenären känner större trygghet. Resenären begär ett "nattstopp" senast vid hållplatsen innan, men allra helst direkt vid påstigning. Resenären släpps av vid framdörren. Nattstopp gäller from kl. 21.00 tom sista turen.
 • Returresa
  Du kan göra en fri returresa på din enkelbiljett inom en zon och en timme från tidpunkt för påstigning. När det gäller Quickomat-biljett och Mobilbiljett gäller den fria returresan som vanligt inom en zon men istället inom biljettens giltighetstid, vilket kan vara mer än en timme efter påstigning.
 • Studerande
  Studerande som kan uppvisa giltigt studentkort (Mecenat och Studentkortet) och giltig legitimation får köpa 30-dagars resperiod till ett rabatterat pris (ca 25% rabatt). Vi har tagit fram ett speciellt Resekort för studerande. Giltigt studentkort måste alltså kunna uppvisas vid användandet.
 • Trafikering vid storhelger
  Påskafton infaller alltid på en lördag och trafikeras som lördag.
  Midsommarafton trafikeras som lördag.
  Jul- och nyårsafton trafikeras som lördag.
  Julafton är kvällstrafiken inställd enligt anvisning i respektive tabell.
  Helgdagar (röda dagar) trafikeras alltid som söndag.

  För övriga helgdagar, kontrollera gärna respektive tidtabell.
 • Väntan vid busshållplatsen
  När du står vid hållplatsen, ska du tydligt visa för föraren att du vill åka med bussen. Då det är mörkt ute eller om det är dålig sikt på vägen, underlättar du mycket för föraren (och dig själv!) om du använder reflex. Om du inte har en reflex i fickan, använd baksidan på KLT:s kortfodral. Du kan också, där det finns, använda våra Buss-LEDlampor. Läs mer om Buss-LED samt se vart de finns här.
 • Återköp
  Olika regler gäller för olika typer av produkter, se här.

Reseplaneraren

?
Trafikinformation  

Största trafikstörningarna:

 • Vi har just nu inga större trafikstörningar, vill du se alla trafikhändelser klicka på länken nedan.

Planerade trafikhändelser:

Trafikrelaterade länkar

 • Läget på vägar och i tågtrafiken hittas på Trafikverkets sida